Συχνές Ερωτήσεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΖΥΓΟΥ/ΜΣΣ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
1. Με ποιόν τρόπο γνωστοποιούνται οι μεταβολές οικογενειακής κατάστασης υπόχρεου προσώπου ή συζύγου/ Μ.Σ.Σ. (π.χ. θανάτου υπόχρεου προσώπου ή συζύγου, λύση γάμου, δήλωση τέκνων κτλ.);

Οι μεταβολές στοιχείων υπόχρεων και συζύγων/Μ.Σ.Σ. δηλώνονται μέσω σχετικής γνωστοποίησης και κατάθεσης των απαραίτητων εγγράφων στον φορέα από τον οποίο δηλωθήκατε σε κατάλογο υπόχρεων σε Δ.Π.Κ.. Κατόπιν, θα πρέπει να δηλώσετε στην πλατφόρμα “Γνωστοποίησης στοιχείων συζύγου/Μ.Σ.Σ. και ανήλικων τέκνων”, τα πρόσωπα τα οποία σχετίζονται μαζί σας, καθώς και τα ανήλικα τέκνα σας.

2. Ερώτηση: Αν ο/η υπόχρεος έχει υποβάλει ετήσια Δ.Π.Κ. 2023-2024 στην οποία έχει δηλώσει τη σύζυγο/Μ.Σ.Σ. και τα ανήλικα τέκνα, θα πρέπει να κάνει γνωστοποίηση στοιχείων τους;

Στην περίπτωση που και ο/η υπόχρεος και ο/η σύζυγος /Μ.Σ.Σ. έχουν κάνει γνωστοποίηση στην προηγουμένη Δ.Π.Κ. τα στοιχεία των ανήλικων τέκνων τους τότε δεν χρειάζεται. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να γίνει γνωστοποίηση στοιχείων τους και από τους δυο.

3. Τι ισχύει σε περίπτωση λύσης γάμου και πώς αυτό επηρεάζει την υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. από την/τον πρώην σύζυγο/Μ.Σ.Σ.;

Για τους συζύγους ως αυτοτελώς υπόχρεους η τελική υποβολή Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. (τελική δήλωση) αφορά το έτος χρήσης εντός του οποίου επήλθε το γεγονός της λύσης του γάμου. Για παράδειγμα αν ο γάμος λύθηκε σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο εντός του έτους 2024 θα υποβάλουν Δ.Π.Κ. έτους 2025 (χρήση 2024) εξαντλώντας την υποχρέωσή τους.

Οι δε φορείς καταστάσεων θα πρέπει σε περίπτωση που διαπιστώνουν την λύση της σχέσης του γάμου υπόχρεου για οποιονδήποτε λόγο (λ.χ. θάνατο, διαζύγιο) να αναγράφουν την ημερομηνία επέλευσης του γεγονότος στο σύστημα και να ενημερώνουν σχετικά τα αντίστοιχα όργανα ελέγχου.

4. Η δήλωση του Α.Φ.Μ. για ανήλικα τέκνα είναι υποχρεωτική; Τι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί Α.Φ.Μ.;

Ναι, η δήλωση ΑΦΜ για τα ανήλικα τέκνα είναι υποχρεωτική. Οι υπόχρεοι γνωστοποιούν στον αρμόδιο φορέα ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και των ανήλικων τέκνων τους, το αργότερο εντός τριών (3) ημερών προκειμένου να επικαιροποιηθεί η κατάσταση των υπόχρεων προσώπων. Αν τα ανήλικα τέκνα δεν διαθέτουν Α.Φ.Μ., η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ύστερα από αίτημα του φορέα του πρώτου εδάφιου, εκδίδει Α.Φ.Μ. για τα πρόσωπα αυτά προς τον σκοπό υποβολής της Δ.Π.Κ..

Σε περίπτωση αδυναμίας έγκαιρης έκδοσης και γνωστοποίησης Α.Φ.Μ. φυσικού προσώπου, είναι ισοδύναμη η εισαγωγή των στοιχείων αυτών κατά την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Τέλος, σε περίπτωση που κατά το νόμο ο υπόχρεος, ζητά από τον φορέα του να αναλάβει την έκδοση Α.Φ.Μ., θα πρέπει να παρέχονται στον φορέα από τον υπόχρεο, όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση του ΑΦΜ.